måndag 25 januari 2010

De olika delarna och dess namn

För att kunna lära dig att spela trummor så behöver du först lära dig vad ett trumset består av. Jag kommer att börja med de viktigaste delarna som du måste känna till. Jag kommer i senare inlägg att berätta mer om de olika komponenterna och vad de heter.



1. Hi-hat
En hi-hat består av två cymbaler som läggs ovanpå varandra. Normalt sett är den undre cymbalen tjockare än den övre. Hi-hat-locken öppnas och stängs med hjälp av din vänstra fot.

2. Hi-hat-pedal
Här ska din vänstra fot alltid vara placerad när du spelar. Med foten kan du ändra ljud på hi-haten beroende på hur hårt eller löst cymbalerna pressas ihop. Du kan också skapa ljud genom att bara trampa på pedalen och på så sätt slå ihop cymbalerna.

3. Virveltrumma
Det här är den trumma som skapar det ljusaste ljudet, bortsett från cymbalerna. På undersidan av virveln finns en sejarmatta (mer om det senare) som kan spännas av eller på med hjälp av en spak vid sidan av virveln. Spaken kan se ut på olika sätt, men du känner lätt igen den eftersom den är det ända på trumman som går att vicka på för hand.

4. Hängpuka
Normalt sett stäms pukorna med de ljusaste pukorna till vänster och de mörkaste till höger (alla trummor stäms efter musikstil, storlek och akustik). Trummorna blir även större och större, sett från vänster till höger.

5. Golvpuka
Uppbyggd på samma sätt som en hängpuka, men är större och har en djupare ton.

6. Bastrumma (ofta kallad baskagge)
Den största av trummorna spelas med foten. Det är den trumma som ger det djupaste ljudet och den mörkaste tonen.

7. Baspedal
Din högerfot trampar på pedalen och gör så att en klubba slår på den stora trumman. Din fot ska alltid vara placerad på pedalen.

8. Crash-cymbal
Ett normalt trumset innehåller en eller två crashar, men antalet varierar stort. Ljudet från en crash är starkt och explosivt. Crash-cymbalen spelas nästan alltid samtidigt som bastrumman och tenderar att låta något tunn när den klingar ensamt.

9. Ride-cymbal
Den här cymbalen är större än crashen och ger därför ifrån sig ett annat ljud. De flesta trumset har en ride som brukar hänga till höger om hängpukan/pukorna.

10. Trumpinnar (ofta kallat trumstockar)
Som du säkert vet är det trumpinnarna som du spelar på trummorna med. De flesta är gjorda av hickory eller lönn. Det finns extremt många modeller och det är upp till dig att hitta dina favoriter.

Det var de viktigaste delarna av ett trumset. Det är viktigt att du känner till begreppen när jag sedan ska lära dig att faktiskt spela trummor. Om du senare upptäcker att du inte förstår något ord, så är det bara att gå tillbaka till det här inlägget.

1 kommentar:

  1. Bra och tydligt upplagda grunder, det är viktigt att lära känna alla delar i ett trumset. Och vad och varför man skall spela på respektive trumma.

    SvaraRadera