tisdag 2 februari 2010

Hålla i trumpinnarna

Eftersom allt ditt spelande kommer att ske med trumpinnar i händerna, så är det viktigt att du lär dig rätt från början. Håller man fel så kommer det kännas trögare att spela, eftersom man då inte utnyttjar studsen maximalt. Se till att lära dig detta ordentligt, så kommer allt annat gå snabbare att lära sig.

Till att börja med så finns det två olika grepp som man bör känna till. Det första är det ”vanliga” greppet. Det innebär att båda händerna håller stockarna på samma sätt:



Det här är den absolut vanligaste fattningen i Sverige idag. Jag rekommenderar att du börjar med det här greppet och jag kommer hela tiden att utgå från det här på sidan.

Det andra sättet att hålla trumpinnarna är det ”traditionella” greppet. Det innebär att man har ett annat grepp med sin vänstra hand:



Den här fattningen är ganska vanlig i USA, men i Sverige används den nästan bara bland jazztrummisar. Greppet har en del fördelar och alla borde ge det ett ärligt försök någon gång. Men till att börja med ska vi hålla oss till det ”vanliga” sättet att hålla.

Börja med att ta upp trumpinnen och håll den i din högra hand mellan tummen och pekfingret:



Ta nu din vänstra hand och börja studsa (eller dribbla) trumpinnen på virveln. Du använder alltså din vänstra hand till att studsa trumpinnen på samma sätt som du skulle studsat en boll. Håll hela tiden ett fast grepp med tummen och pekfingret.



Känn hur den studsar och flytta sedan greppet en bit upp/ner på trumpinnen. Där du får bäst studs är också där du ska hålla trumstocken. Gör nu likadant med vänsterhanden.

Det är viktigt att alla fingrar hela tiden nuddar trumpinnen. När jag började spela hade jag en ovana att sticka ut ena lillfingret när jag spelade. Detta var jag tvungen att träna bort och det måste du också göra om du skulle upptäcka ett sådant problem. För att ha kontroll över det du spelar, måste du ha kontroll över dina trumpinnar. Såhär ska det se ut om du har rätt fattning:



Det finns trummisar som håller både längre bak och längre fram på stockarna, då de får en annan känsla på det sättet. Du kan också experimentera med att hålla på olika sätt, men i början är det väldigt viktigt att du håller dina trumpinnar på ett korrekt sätt för att inte behöva lära om senare. Kolla på hur duktiga trummisar håller sina trumpinnar och försök efterlikna det. Ett vanligt fel många gör är att de kramar åt trumstocken för hårt eller ibland för löst. Det ska kännas naturligt att spela, det får aldrig bli spänt eller ansträngt. Samtidigt får det heller aldrig bli flaxigt och okontrollerat.