måndag 25 januari 2010

De olika delarna och dess namn

För att kunna lära dig att spela trummor så behöver du först lära dig vad ett trumset består av. Jag kommer att börja med de viktigaste delarna som du måste känna till. Jag kommer i senare inlägg att berätta mer om de olika komponenterna och vad de heter.



1. Hi-hat
En hi-hat består av två cymbaler som läggs ovanpå varandra. Normalt sett är den undre cymbalen tjockare än den övre. Hi-hat-locken öppnas och stängs med hjälp av din vänstra fot.

2. Hi-hat-pedal
Här ska din vänstra fot alltid vara placerad när du spelar. Med foten kan du ändra ljud på hi-haten beroende på hur hårt eller löst cymbalerna pressas ihop. Du kan också skapa ljud genom att bara trampa på pedalen och på så sätt slå ihop cymbalerna.

3. Virveltrumma
Det här är den trumma som skapar det ljusaste ljudet, bortsett från cymbalerna. På undersidan av virveln finns en sejarmatta (mer om det senare) som kan spännas av eller på med hjälp av en spak vid sidan av virveln. Spaken kan se ut på olika sätt, men du känner lätt igen den eftersom den är det ända på trumman som går att vicka på för hand.

4. Hängpuka
Normalt sett stäms pukorna med de ljusaste pukorna till vänster och de mörkaste till höger (alla trummor stäms efter musikstil, storlek och akustik). Trummorna blir även större och större, sett från vänster till höger.

5. Golvpuka
Uppbyggd på samma sätt som en hängpuka, men är större och har en djupare ton.

6. Bastrumma (ofta kallad baskagge)
Den största av trummorna spelas med foten. Det är den trumma som ger det djupaste ljudet och den mörkaste tonen.

7. Baspedal
Din högerfot trampar på pedalen och gör så att en klubba slår på den stora trumman. Din fot ska alltid vara placerad på pedalen.

8. Crash-cymbal
Ett normalt trumset innehåller en eller två crashar, men antalet varierar stort. Ljudet från en crash är starkt och explosivt. Crash-cymbalen spelas nästan alltid samtidigt som bastrumman och tenderar att låta något tunn när den klingar ensamt.

9. Ride-cymbal
Den här cymbalen är större än crashen och ger därför ifrån sig ett annat ljud. De flesta trumset har en ride som brukar hänga till höger om hängpukan/pukorna.

10. Trumpinnar (ofta kallat trumstockar)
Som du säkert vet är det trumpinnarna som du spelar på trummorna med. De flesta är gjorda av hickory eller lönn. Det finns extremt många modeller och det är upp till dig att hitta dina favoriter.

Det var de viktigaste delarna av ett trumset. Det är viktigt att du känner till begreppen när jag sedan ska lära dig att faktiskt spela trummor. Om du senare upptäcker att du inte förstår något ord, så är det bara att gå tillbaka till det här inlägget.

Här börjar nivå 1

torsdag 21 januari 2010

Varför spela trummor?

Du kanske är i det stadiet att du aldrig rört ett par trumpinnar, men nu vill du pröva. Du kanske är till åren kommen, och tror att det är för sent att börja. Eller så har du spelat ett tag, men vill nu börja ta det på allvar och faktiskt ta trumlektioner. Vem du än är så är den här sidan till för att hjälpa dig. Alla kan spela trummor och alla borde få chansen att lära sig spela.

Men varför spela trummor? Det finns ju så många andra instrument man kan lära sig. Jag spelar själv många olika instrument och kan absolut hålla med om att de flesta instrument är väldigt roliga att spela. Men vad jag än gör så kommer jag alltid tycka att spela trummor är det roligaste som finns. Att få sätta sig ner spela med andra musiker är enligt mig det roligaste man kan göra.

Det som skiljer trummor från de flesta andra instrument är att det är väldigt fysiskt. Ingen annanstans får du på samma sätt utlopp för både kreativitet, aggression och glädje. När jag var yngre och blev rastlös, så brukade jag gå till trummorna och spela så snabbt jag kunde i ungefär en minut. När jag var klar så var jag fylld av ett lugn. Jag hade spelat av mig det oroliga.

Oavsett din anledning att spela trummor, så är mitt mål med den här sidan att göra detta nöja ännu roligare. Det finns alltid mer att lära sig och jag hoppas att alla kan hitta något nyttigt på trumskola.se.

tisdag 19 januari 2010

Första inlägget

Här kommer alltså det första inlägget i trumskola.se. Jag tänkte berätta lite om vad som kommer hända här på sidan.

Tanken är att den här trumskolan ska vara ett fullgott alternativ till privatlärare och musikskolor. Jag kommer att ge all information om vad som krävs för att spela trummor steg för steg, och det kommer du kunna ta del av helt gratis.

Vi kommer att gå igenom alla grunder med pedagogiska lektioner, övningsexempel, inspiration i form av filmer och mycket annat. Nivån kommer att höjas med varje inlägg, vilket gör att trumslagare på alla nivåer när som helst kan hoppa på tåget och börja lära sig. Känner du att du redan kan grunderna, så går du bara vidare.

Jag kommer att försöka täcka alla områden av trummor, d.v.s. att jag kommer att lära er många olika musikstilar, men också sådant som hör till trummor (t.ex. allt man bör veta om cymbaler, trumskinn m.m.)

Jag hoppas att ni får en trevlig och lärolik läsning /Max